Analize potvrdile: Ptičiji grip iz Prijedora nije opasan po ljude

20:20, 14.02.2017.
Thumbnail

Ptičiji grip koji se pojavio u Prijedoru nije opasan po ljude, zvanično je potvrđeno iz referentne laboratorije u Sarajevu. Radi se o podtipu N8, za koji do sada nije dokazano da ima štetne posljedice po ljude.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH poručuju da, iako građani za sada mogu da odahnu, živinarima savjetuju da se strogo pridržavaju biosigurnosnih mjera – da drže mrežice na prozorima, životinje u zatvorenom prostoru i da ne dozvole divljim pticama da dođu do hrane.

"Mi preporučujemo da se, pošto virus influence je podložan mutiranju, da i dalje treba biti na oprezu, i pratiti situaciju, i provoditi sve mjere koje i Zajednički centar za kontrolu bolesti propisao, a i lokalni centar u Prijedoru", izjavio je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Dežurne ekipe su i dalje na terenu u prijedorskom naselju Tukovi, ali i u blizini ostalih mjesta koja su proglašena kao zone rizika. U slučaju pojave novog žarišta, inspekcija će postupiti isto kao prije nekoliko dana. Uzorci iz Tukova biće poslati na potvrđivanje i u neku od laboratorija u Evropskoj uniji.