Amerikanac rodio sina i izazvao buru komentara

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 15:55, 02.08.2017

Tristan Riz, transrodni muškarac iz Portlanda, Oregon, rodio je dječaka sa svojim dugogodišnjim partnerom Bifom Čeplouom, javio je CNN.

Dečak Lio Marej Čeplou rođen je 14. jula. Lio je prvo biološko dijete ovog para, koji je zajedno sedam godina. Tristan i Bif usvojili su 2011. Čeplouvljevog nećaka i nećakinju.

I dečak i otac su dobro nakon porođaja, izvjestili su Tristan i Bif na Fejsbuku, ali nisu bili dostupni novinarima za komentar.

Tristan i Bif su u januaru objavili trudnoću putem video snimka. Od tada su redovno objavljivali poruke i fotografije Rizove trudnoće na Fejsbuku.

“Ja sam OK sa svojim tijelom transrodne osobe. Ja sam OK s tim što sam muškarac koji ima matericu i sposobnost da nosim bebu”, objasnio je Riz u martu svoju odluku da nosi bebu kao transrodni muškarac.

Njemu je rođenjem “dodjeljen” ženski pol. Riz je u junu rekao da je prestao s uzimanjem testosterona kako bi se pripremio za trudnoću.

– Čitavo vrijeme smo bili pod ljekarskim nadzorom – istakao je on.

Riz je tokom trudnoće osjećao veliku potrebu za pomfritom, zbog čega su naišli na kritike na internetu.

– Otkrili smo da se ljudi, pod maskom anonimnosti, osjećaju ovlašćenima da nam govore šta treba da se dogodi nama, našoj djeci ili porodici. Razlog zašto imate dijete je što želite više ljubavi u svijetu – naveo je on.

Nakon rođenja Lia, par je naišao na onlajn podršku, ali i medijsku pažnju širom svijeta.

(CNN, Blic.rs)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone