Ambasadori podržali LGBT osobe u BiH nakon otkazanog marša u Sarajevu

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 18:08, 12.05.2017

Nakon vijesti o otkazanom maršu protiv nasilja nad LGBTI osobama u Sarajevu, oglasili su se ambasadori Švedske, Italije, Velike Britanije, šef delegacije EU i otpravnici poslova ambasada Španije i Njemačke, izrazivši podršku ovom maršu i nadu da će on uskoro biti organizovan.

“Mi, ambasadori Švedske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, šef delegacije EU/EUSR, otpravnici poslova Ambasade Španije i Njemačke u Sarajevu, radovali smo se učešću u maršu protiv nasilja nad LGBTI osobama koji je bio planiran da se održi 13. maja u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra. Pošto organizatori, nažalost, nisu na vrijeme dobili sve neophodne dozvole, marš se neće moći održati kao što je planirano”, navodi se u izjavi.

Ambasadori ističu da bi trebalo biti moguće organizovati ove vrste manifestacija u zemlji u kojoj postoji sloboda okupljanja, sadržana u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

“Želimo da pokažemo našu najveću solidarnost sa Sarajevskim otvorenim centrom i LGBTI zajednicom u Bosni i Hercegovini. Trebalo bi biti moguće da ljudi slobodno žive svoje živote bez prijetnji nasiljem i bez obzira na njihovu etničku pripadnost, vjerovanje i seksualnost. Nadamo se i očekujemo da će marš uskoro biti organizovan i biće nam drago da prisustvujemo i iskažemo svoju istinsku podršku”, naveli su u pismu Anders Hagelberg, Nikola Minasi, Edvard Ferguson, Lars Gunar Vigemark, Havijer Blanko i Kristijan Sedat.

Inače, Sarajevski otvoreni centar (SOC) otkazao je protestni marš LGBT osoba i aktivista koji se bore za njihova prava, prvobitno zakazan za subotu, 13. maj. Skup je otkazan jer aktivisti SOC-a nisu dobili dozvolu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo da marširaju od Vječne vatre do zgrade Parlamentarne skupštine u Sarajevu.

(klix.ba)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone