Alarmantno u studenjaku: Krovovi prokišnjavaju, nedostatak kupatila

19:24, 14.03.2018.
Thumbnail

Plafoni prokišnjavaju, vojnički kreveti, i nedostatak kupatila su problemi sa kojima se već godinama bore studenti u improvizovanom domu u Lukavici. Jedina prednost, kažu studenti, je to što je dom u sastavu fakulteta.

"Najveći problem nam je bio toalet, jer smo sve cure dijelile iz pavoljona, a imale smo samo jedan, tj.jednu tuš kabinu i dva wc-a", rekla je student Milica Krtolica.

Ni u muškom paviljonu život nije lakši. Oko 140 studenata dijeli svega dvije tuš kabine, a slobodno mjesto u menzi se teško nalazi.

"Kpacitet 440 kreveta i jednim studentskim restoranom čiji je kapacitet daleko manji od potrebnog, s toga su gužve u restoranu, istakao je predsjednik Studentskog parlamenta JU Strudentskog centra u Lukacici Vukašin Stašević.

Izborom novog predsjednika Unije studenata Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva pokrenula se ponovo priča za izgradnjom novog doma. U Studentskom parlamentu traže hitan sastanak sa premijerkom i ministrima finansija i prosvjete.

"Na tom sastanku od njih tražimo da pod hitno postupku odrede korake za rješavanje ovog problema, borićemo se svim demokratskim sredstvima koje nam dozvoljava Ustav i zakon ove države, naglasio je predsjednik SP UIS Dušan Simanić. "
"Mi ćemo zajednički našim mladim studentskim snagama pokušati da dođemo do rješenja i da u nekom narednom periodu studenti uđu u nove sobe, nove krevete", istakao je predsjednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić.

U upravi Studentskog centra spremni su za gradnju. Čekaju odluku Vlade Republike Srpske.

"Studentski centar je obezbjedio građevinski projekat, prošao je sve revizije, imamo zemlju koju smo dobili od opštine Istočno Novo Sarajevo za izgradnju novog doma i to je zgrada sa sedam etaža", rekao je direktor JU Studentskog centra u Lukavici Aleksandra Bjelica.

U Ministarstvu prosvjete Republike Srpske danas odgovaraju da su spremni za razgovore sa studentima i da Vlada radi na poboljšanju studentskog standarda. Studenti su Vladi dali su rok da do sljedeće sedmice organizuje sastanak.