Stevandić: Neprihvatljivi kandidati Govedarica i Ivanić

  • 25.02.2018. 12:56

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić saopštio je danas da je za Ujedinjenu Srpsku neprihvatljiv koncept Saveza za promjene na predstojećim izborima i njihovi predloženi kandidati za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica i Mladena Ivanić za srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Koncept Ujedinjene Srpske i strateški pravci vezani za budućnost Republike Srpske ne mogu da podrže kandidate Saveza za promjene, jer njihov koncept ne govori o zaštiti subjektiviteta, suvereniteta i ustavno-pravnog položaja Republike Srpske", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Stevandić smatra da "koncept Saveza za promjene govori o kupovanju ljudi, posezanju za funkcijama u smislu njihovog podaništva i nagrađivanje resursima za služenje politici koja je posvećena tome da Republika Srpska bude slabija".

"Koncept Saveza za promjene se temelji na ranijim iskustvima kada predsjednik Republike Srpske pozove predsjednika SDS-a na sastanak, on se ne odazove, a sutradan se odazove Bakiru Izetbegoviću. Takav koncept ne može da dobije podršku građana Republike Srpske i mi se prevashodno razlikujemo od Saveza za promjene u konceptu", kaže Stevandić.

Komentarišući kandidatru Vukote Govedarice za predsjednika Republike Srpske ispred Saveza za promjene, Stevandić je rekao da je ovo personalno rješenje "ispod obrazovnih, naučnih kriterijuma, lošeg političkog bekgraunda, izbjegavanja učešća u stvaranju Republike Srpske".

"Koncept Saveza za promjene je potpuna ekonomska, nacionalna i politička katastrofa, jer subjektivitet političkog projekta tog Saveza se temelji na stvaranju afera i napetosti u Srpskoj i pravljenju političke atmosfere hajke, haosa i podjela. Opstanak te politike bi donio još četiri godine većih napetosti i haosa i gubitka u Srpskoj i BiH", ocijenio je Stevandić.

Stevandić je rekao da želi da "čestita Mići Mićiću na izboru za predsjednika SDS-a krajem ove godine kada se završe oktobarski izbori i kada bude najveći krah SDS-a zato što je on jedina osoba koja u SDS-u nikad nije izgubila izbore u regionalnom smislu i gradu kojeg vodi za razliku od Govedarice koji je potpuno izgubio sve izbore u Hercegovini".

Stevandić je rekao da će se na sjednici Glavnog odbora Ujedinjene Srpske 3. marta u Trebinju razmatrati prijedlog odluke o podršci kandidatu SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na predstojećim izborima.

"Dodik bi bio najčvršći predstavnik interesa Republike Srpske, jer trenutno ima najmanju podršku iz FBiH", istakao je Stevandić.

On je rekao da je poznato da onaj ko ima najviše podrške iz federalnih medija da taj ima najveću podršku naroda u Republici Srpskoj i da onaj ko je najviše osporavan iz Sarajeva ima najveće zasluge za suverenitet Banjaluke.

Predsjednik Savjeta za međunarodnu saradnju Ujedinjene Srpske Valentina Kecman rekla je da će Savjet ponuditi Vladi Republike Srpske da se oformi registar dijaspore sa klasifikacijama u ekonomske, kulturne, obrazovne, sportske i druge profile.

"Registar dijaspore je potreban kako bi se lakše mogla ostvariti komunikacija sa našim dragocjenim ljudima u dijaspori", zaključila je Kecmanova.

(Srna)