Brčko: Vlasnici marketa skloni otpuštanju trudnica

  • 24.02.2018. 21:04

Trudnice i mlade majke su ekonomski nesiplative i to se, kod privatnika-poslodavaca, više i ne krije. Tako svoju priču počinje Milijana Simić, koja je diskriminaciju osjetila na svojoj koži.

"Gdje je poslodavac pitao da li imam djece. Ja sam rekla tada da imam devetomjesečnu kćerku i on on je rekao potom, istim riječima, da mu se ja kao radnik ne isplatim. Gdje dolazimo u pitanje kako nam se djeca ne isplate ako BiH bilježi pad nataliteta", rekla je Milijana.

Nije rijetkost ni da pojedini privatnici prekidaju porodiljsko odsustvo svojim radnicama, ali nastavljaju da refundiraju troškove, kažu u brčanskom sindikatu. Tvrde da nadležne, na sve to, već odavno upozoravaju, ali uzalud.

“Mi smo inspektoratu u nekoliko navrata govorili o ovoj pojavi. Ima rešenja. Mi ovdje možemo pričarti, kukati i jadikovati koliko hoćemo. Put je jedan jedini. Inspektor treba da se odvaži", rekao je sekretar Sindikata Brčko distrikta Ilija Kalajdžić.

U inspektoratu nisu imali odobrenje da stanu pred kameru, ali poručuju da im diskriminaciju žena u realnom sektoru niko nije prijavio, pa zato ne znaju šta im je činiti. I poslodavci se prave nevješti.

“Zato postoje inspekcijski organi, u krajnjem slučaju sudski organi, posotje organi koji treba da zaštite te osobe , ako već toga ima .Ja zaista prvi put to čujem.ne sumnjam da toga nema.odgovorno tvrdim da u mojoj firmi toga nema.Volio bih da znam gdje toga ima jer bi sigurno imao drugačiji pogled prema tom poslodavcu", rekao je potpredsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta Jelenko Ilić.

U Udruženju za borbu protiv steriliteta - Beba više, ipak tvrde da im žalbe stižu sa svih stana, pa su odlučili da uzvrate udarac.

“Sve one poslodvce koji budu poštovali prava žena i sadašnjih i budućih majki mi ćemo stimulisati dodjelom jedne plakete.Takođe, sve one poslodavce koji ne budu poštovali prava žena na porodiljsko odsustvo ili tome slično mi ćemo putem društvenih mreža , ispred naše organizacije, javno prozivati", rekao je predsjednik Udruženja za borbu protiv steriliteta Željko Lazarević.

Kako saznajemo, diskriminaciji pri zapošljavanju i otpušanju trudnica skloni su uglavnom vlasnici marketa i trgovačkih radnji. Žene, o tome, često ćute, iz straha da se više neće moći zaposliti.