Zvizdić: Ispuniti uslove za dobijanje kandidatskog statusa u EU

  • 26.01.2018. 16:54

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić danas je u Davosu, učestvujući na posebnoj sesiji "Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana" u okviru godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma, istakao da je za BiH najvažniji spoljnopolitički cilj članstvo u EU.

Zvizdić je dodao da BiH radi na kontinuiranom ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa u EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je rekao da se region suočava sa mnogim izazovima i da je ova sesija prilika da se izrazi odlučnost za ubrzanje procesa koji će region vratiti tamo gdje i pripada - u porodicu evropskih nacija.

Prema Zvizdićevim riječima, to mora biti glavni cilj, te da lideri zemalja imaju odgovornost da region drže na evropskom putu.

Zvizdić je govorio i o procesima koji su u vezi sa ekonomskim razvojem BiH i naveo brojne reformske mjere koje je sproveo Savjet ministara, posebno u oblastima unapređenja poslovnog okruženja, jačanja konkurentnosti i stvaranja uslova za privlačenje stranih investicija.

On je istakao značaj berlinskog procesa, koji je podstakao saradnju zemalja zapadnog Balkana i cijelog regiona sa EU.

Zvizdić je rekao da su ovaj proces i agenda povezanosti za zapadni Balkan najefikasniji model ekonomskog razvoja, te da je dalja integracija zemalja zapadnog Balkana u zajedničko ekonomsko područje EU najbolji način za kreiranje stabilnog i bezbjednog okruženja, ne samo u regionu, nego i u Uniji.

"Da bismo ovaj proces uspješno sproveli, ključni izazov biće razvoj naših ekonomija tako da ispunimo EU standarde. Znamo da je najbolji način da se to uradi kontinuirano jačanje ekonomskih veza, obezbjeđivanje uslova za investicije i stvaranje uslova za tok kapitala i ljudi", naglasio je Zvizdić.

On je dodao da zemlje zapadnog Balkana moraju nastaviti da rade na sprovođenju ekonomskih reformi i unapređenju poslovnog okruženja.

Današnju sesiju otvorio je predsjednik i član upravnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma Borg Brende, koji je tom prilikom rekao da su partnerstvo i saradnja siguran put ka jačanju bilateralnih, ekonomskih i privrednih odnosa.

Na sesiji je poseban akcenat stavljen na regionalnu saradnju, ekonomski razvoj i jačanje stabilnosti i bezbjednosti. Tom prilikom rečeno je da u svjetlu različitosti unutar EU zemlje zapadnog Balkana mogu poboljšati svoju saradnju koja bi osigurala dugoročnu bezbjednost i stabilnost regiona.

U radu sesije su, uz Zvizdića, učestvovali i zamjenik generalnog sekretara UN DŽefri Feltman, komesar EU za politiku proširenja Johanes Han, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Bugarske Bojko Borisov, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Zoran Zaev, Hrvatske Andrej Plenković, Srbije Ana Brnabić i Albanije Edi Rama, te predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači.

(Srna)

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.