"Muškarci ne plaču" kandidat BiH za Oskara, filmovi o Aliji i Radovanu zakasnili

  • 17.08.2017. 18:04

Komisija Udruženja filmskih radnika BiH je glasanjem odabrala film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića za kandidata iz BiH za nagradu Oskar Američke filmske akademije.

Nagradu Oskar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD.

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na Internacionalnom filmskom festival Karlovi Vari, gde je osvojio Specijalnu nagradu žirija i “Europa Cinemas Label”. Film je uspešno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu Takmičarskog programa, a biće distribuiran u kinima u BiH u septembru ove godine, piše Coolstyle.

U ovom filmskom ostvarenju igraju Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Đuričić i Izudin Bajrović.

Autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, a producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Montažu potpisuje Vladimir Gojun, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su Ines Tanović, Danis Tanović, Mustafa Mustafić, Nedžad Begović, Tina Šmalcelj, Redžinald Šimek, Ratko Orozović, Nermin Hamzagić i Predrag Solomun.

Udruženje filmskih radnika BiH već 15 godina kandiduje film Američkoj akademiji u kategoriji za najbolji strani igrani film.

Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika, 2001. godine nominovan film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oskar za najbolji strani film.

(Blic)

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм