Savjeti za sigurniju upotrebu interneta

  • 03.06.2017. 17:48

Internet je danas dostupan gotovo svima – kako mladima, tako i starijima. Djeca sve ranije počinju da koriste pametne uređaje i računare, a na roditeljima je da kontrolišu kakav im je sadržaj dostupan i koliko vremena provode pred ekranom.

Da biste bili sigurni kako su vaša djeca (a i vaši uređaji) zaštićeni od nepodobnog sadržaja ili zlonamjernih programa, trebalo bi da vodite računa o njihovoj sigurnosti.

Prije nego što pustite djecu ili članove porodice koji nisu vični korišćenju računara ili nekih drugih pametnih uređaja, trebalo bi da uvedete neka pravila kako bi mogli sigurno istraživati po internetu.

1. Budite svjesni potencijalne pretnje

Redovno ažurirajte programe i operativni sistem na svom računaru kako biste uvijek imali najbolju moguću zaštitu od  sajber  kriminalaca.

2. Edukujte članove porodice o tome šta je fišing 

Fišing je vrsta socijalnog inženjeringa kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke koristeći pritom postojeće internet servise.

3. Čitajte sitna slova

Čak i velike kompanije mogu u svojim uslovima korišćenja skrivati sitna slova kojima im doslovno dajete za pravo da s vašim podacima rade šta god požele. EU uvodi GDPR, odnosno Opštu uredbu o zaštiti podataka kojom će pokušati da reguliše upravljanje ličnim podacima. Međutim, ipak je dobro biti dodatno oprezan.

4. Koristite lozinke, uvjek i svagdje 

Vjerovali ili ne, ali lozinke su prva crta obrane od hakerskog napada. Ako je vaš sistem zaštićen dovoljno jakom lozinkom manje su šanse da ćete postati žrtva hakerskog napada.

5. Vodite računa o društvenim mrežama

Vjerovatno  barem jedan član vaše porodice ima profil na nekoj od društvenih mreža. Edukujte ga o tome koje sve opasnosti vrebaju (fišing, virusi, hakovanje, ) i obratite pažnju na poruke ili objave koje stižu s njegovog ili njenog profila. Ako primjetite neku sumnjivu aktivnost, obavijestite ih.

6. Otkrijte svoje slabe tačke

Jedna od najslabijih tačaka je vaša bežična mreža. Da, svima je lakše upisati neku jednostavnu lozinku koju će brzo zapamtiti, ali je ona zbog toga ranjiva za hakere. Uzmite dovoljno vremena i osmislite lozinku koja će biti jedinstvena i teška za otkrivanje. A nije na odmet ni da instalirate neki od sigurnosnih programa koji će vas upozoriti ako neko pokuša neovlašćeno da se prikači na vašu mrežu.

7. Razgovarajte s djecom o sigurnosti na internetu

Ukoliko ne znate kako da se razgovorom približite vašem djetetu i čini vam se da nešto uporno krije od vas, ali da je zbog toga uznemiren ili potišten, raspitajte se koje službe u vašem okruženju mogu da vam pomognu i pruže podršku u smislu podizanja svjesti o opasnosti i zaštiti identiteta mladih i djece na internetu.

8. Nemojte zaboraviti na pametne uređaje

Pametni telefoni i tableti zahtjevaju jednaku zaštitu kao i vaš računar, ako ne i veću. Vodite računa da su operativni sistemi ažurirani, a nije na odmet ni da instalirate dodatnu zaštitu u obliku antivirusnog programa i programa za enkripciju osjetljivih podataka. Želite li dodatno da zaštitite djecu, a i uređaj, možete da otvorite zaštićeni dječji profil.

9. Koristite kreditne umjesto debitnih kartica

Preduzeća koja izdaju kreditne kartice iste osiguravaju i neće vas teretiti za štetu ako vam ukradu karticu i s njom krenu u šoping. Još bolje rješenje za kupovinu na internetu jeste da koristite jednokratne, svojevrsne bon-kartice, koje možete koristiti dok imate novca na njoj. Kad potrošite sredstva, kartica se deaktivira i baca u smeće.

10. Kad ste u dilemi, pitajte i tržište pomoć

Ako niste sigurni što i kako da uradite, uvijek možete potražiti pomoć. Većina velikih proizvođača softvera ima svoje linije za pomoć, a uvijek se možete obratiti i na CSI-ov savjetodavni telefon.

Bez obzira na to koliko je vaše znanje i koliko mislite da su vaši uređaji i svi koji ih koriste zaštićeni, uvijek je dobro još malo pojačati tu zaštitu. Za svaki slučaj.

(Zimo.dnevnik.hr)