25 godina od zločina u Kravicama

20:39, 05.01.2018.
Thumbnail

Malo ko se u Kravicama kod Bratunca raduje Božiću. Rane nastale prije 25 godina, i dalje bole.

Godinu za godinom, u ovo vrijeme, počast odaju rodbini, komšijama i prijateljima, stradalim na najradosniji hrišćanski praznik, početkom 93. godine. Ne bole ih samo životi 49 stradalih civila, koje su ubile muslimanske snage iz Srebrenice i okoline Bratunca već i to što pravdu još nisu dočekali.

Parastos nastradalima, služen je u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kravici, nakon čega je na spomen obilježje kod spomenika za više od tri hiljade stradalih Srba iz regije Birač, položeno cvijeće.  U delegaciji je bio i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS. Poručuje da su, za srpsku slobodu, platile visoku cijenu.

"Nažalost, na čitavom Podrinju je stradalo oko tri i po hiljade srpskih žrtava. I to je nešto što je ogromno, kolosalno, i to je nešto što nas mora vratiti u istoriju, da vidimo da je ta nit, i taj zajednički imenitelj koji je bio prisutan u svim istorijskim procesima, da je praktično imao za cilj da granica bude na rijeci Drini", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

Na Božić, 7. januara 1993. godine, jedinice pod komandom Nasera Orića, opljačkale su i zapalile skoro 700 kuća, a bez krova nad glavom je ostalo više od hiljadu stanovnika. Pored 49 ubijenih, ranjeno je 80 civila i vojnika, sedam ih je nestalo, a pet nikada nije pronađeno. U oktobru prošle godine, Orić je oslobođen optužnice u kojoj zločin u Kravicama nije bio naveden. Dvadeset pet godina nakon zločina, iz tog malog mjesta pokraj Bratunca, u svijet ide ista poruka - da se ne zaboravi!